ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Για την εγγραφή σας στο Σύλλογο απαιτούνται:
α) αίτηση εγγραφής (έντυπο θα βρείτε στα γραφεία του συλλόγου)
β) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
γ) 15 € ετήσια συνδρομή
δ) μία (1) φωτογραφία για την έκδοση κάρτας μέλους (για τα παιδιά εκδίδεται κάρτα μέλους έως την ηλικία των 25 ετών)

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΕΚΑ : ΚΑΤΑΒΟΛΗ Γ ΔΟΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ




Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ εκφράζει την βαθιά θλίψη της για την τραγωδία που έπληξε την Αττική και απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

Προς ενημέρωση των δικαιούχων του Επιδόματος Παιδιού ανακοινώνεται πως αύριο Πέμπτη 26 Ιουλίου καταβάλλεται η Γ δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018 σε 762.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η πληρωμή αφορά το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος και ανέρχεται σε 202 εκ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν και τα τυχόν αναδρομικά επιδόματα που δικαιούνται από την αρχή του 2018, σε περίπτωση που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις δυο προηγούμενες πληρωμές Μαρτίου και Ιουνίου.
Αναδρομικά ποσά επιδομάτων του 2017, για αιτήσεις που ελέγχθηκαν και εκκαθαρίστηκαν, θα καταβληθούν με εμβόλιμη πληρωμή στις αρχές Αυγούστου.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Σχολές όπου τρίτεκνοι και πολύτεκνοι εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες

Μπορεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να καταργήθηκε πέρυσι το ειδικό καθεστώς εισαγωγής για τρίτεκνους, πολύτεκνους και υποψηφίους που εντάσσονταν στις κατηγορίες των κοινωνικών κριτηρίων, δε συνέβη όμως το ίδιο και για τις στρατιωτικές σχολές, σχολές Αστυνομίας, Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού καθώς ήταν άλλοι οι νόμοι που όριζαν τις ειδικές κατηγορίες.
Στις στρατιωτικές σχολές υπάρχουν δυο ειδικές κατηγορίες που φέρουν την ονομασία του νόμου με τον οποίο ορίστηκαν. Συγκεκριμένα είναι οι :
3648/α (35% επί των εισακτέων)
i. Τέκνα πολυτέκνων.
ii. Τέκνα οικογενειών με τρία παιδιά.
3648/β (10% επί του 35%)
i. Τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και τραυματισθέντων σε πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και στρατιωτικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ειρηνικής περιόδου, οι οποίοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά επί τοις εκατό (67%) και άνω, λόγω παθήσεώς τους σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής.
ii. Τέκνα των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
iii. Τέκνα Ελλήνων Μόνιμων Στρατιωτικών, εφέδρων και κληρωτών οπλιτών, που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυληρία και Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου.
Ειδικές κατηγορίες σχολές Αστυνομίας και Πλοιάρχων-Μηχανικών
Εκτός από τις στρατιωτικές σχολές ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων και τριτέκνων έχουμε για τις σχολές της Αστυνομίας 
( Αξιωματικών και Αστυφυλάκων) όπως και στις σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικές κατηγορίες σχολών Αστυνομίας
Από τον αριθμό των εισαγομένων, που καθορίζεται από κάθε μια από τις παραγράφους 1, 2 και 3,ποσοστό 10% προέρχεται από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984 (ΦΕΚ Α΄-152) «γονείς και τέκνα πολύτεκνων οικογενειών κ.λ.π.»,
Ποσοστό 4%προέρχεται από υποψήφιους του ίδιου άρθρου «γονείς και τέκνα τρίτεκνων οικογενειών».

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού - Νόμος 4256 άρθρο 31 παρ.1
1. Καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού(Α.Ε.Ν.), εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:
α. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψηφίων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντιστάσεως, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α΄229), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄75).
β. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.
γ. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψηφίων: 
α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα και 
β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%. 
Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της γενικής σειράς.»

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 2018-2019

Το ακαδημαικό έτος 2018 – 2019 θα ισχύσει το ίδιο σύστημα μετεγγραφών φοιτητών με το 2017 -2018

Ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι το ακαδημαικό έτος 2018 – 2019 θα ισχύσει το ίδιο σύστημα μετεγγραφών φοιτητών με το 2017 -2018

1.Οι διατάξεις εφαρμόζονται για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα, ή έχουν πλήρη κυριότητα, ή επικαρπία κατοικίας, και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των δωδεκάμισι χιλιάδων (12.500) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Οι ανωτέρω θα πρέπει να έχουν εγγραφεί:
α) είτε μέσω της επιτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκάστου σχολικού έτους, Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), ημερήσιου ή εσπερινού.
β) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση)
Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο για Σχολές ή Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις αντίστοιχα των Σχολών ή Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι. και από Α.Ε.Α. σε Α.Ε.Α..
Ως προς τις μετεγγραφές της παρούσας περίπτωσης ισχύουν τα εξής:
α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή, θα υποβάλει μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη Σχολή ή το Τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.
β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη Σχολή ή το Τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.
γ) Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέρφια φοιτητές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές της τρίτης Περιφερειακής Ενότητας.
δ) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέρφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

i. Σε Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,
ii. Σε Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης,
iii. Σε Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.
ε) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογενείας του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δικαιούται μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδερφός φοιτά σε Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.
στ) Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 δικαιούνται μετεγγραφής σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, οι φοιτητές των ΤΕΙ στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σύμφωνα με την αντιστοιχία Τμημάτων του άρθρου 5, του ν.4521/2018 (A ́ 38).
2. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής:
α) Οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Σε περίπτωση που αιτείται μετεγγραφής ο ένας μόνο φοιτητής, ο αδερφός του αιτούντος πρέπει να μην έχει υπερβεί δύο έτη πλέον των προβλεπομένων ετών φοίτησης.
β) Οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για τους οποίους η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται προσωρινά κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.
γ) Οι φοιτητές στους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής και αιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή. Εξαιρούνται οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.
δ) Οι φοιτητές που είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ε) Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με τις κάτωθι κατηγορίες:
i) Tέκνα των Ελλήνων Εξωτερικού.
(ii) Αλλοδαποί – Αλλογενείς.
(iii) Υπότροφοι Αλλοδαποί - Αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα Θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό 1% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές.
(iv) Υπότροφοι Ομογενείς.
(v) Αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
3.Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, νοούνται ως
α) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: Το ετήσιο εισόδημα επιβολής εισφοράς του προηγούμενου φορολογικού έτους, του ίδιου του φοιτητή, και των μελών της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος την μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα – όπως προσδιορίστηκε ανωτέρω – του γονέα στον οποίο υπάγεται ως εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αν οι γονείς του αιτούντος είναι διαζευγμένοι και ο φοιτητής λόγω ατομικού εισοδήματος δεν εμφανίζεται ως εξαρτώμενο μέλος, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα του γονέα, στη δήλωση του οποίου αναγραφόταν ως εξαρτώμενο μέλος πριν την υποβολή ατομικής δήλωσης.
β) Μέλη της οικογένειας: Ο φοιτητής που αιτείται την μετεγγραφή του και όσα τέκνα εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των γονέων του, ως εξαρτώμενα μέλη καθώς και οι υπόχρεοι στην υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι έγγαμος, υπολογίζονται ως μέλη της οικογένειάς του ο/η σύζυγος καθώς και τα τέκνα που αυτός έχει δηλώσει.
γ) Κατά κεφαλήν εισόδημα: Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος όπως ορίστηκε ανωτέρω με το συνολικό αριθμό των μελών της οικογένειας του αιτούντος (υπόχρεος και εξαρτώμενα μέλη) που εμφανίζονται στη δήλωση.
δ) Τόπος σπουδών: Η Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει το Τμήμα ή η Σχολή φοίτησης.
ε) Τόπος μόνιμης κατοικίας γονέων: Η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής όλες οι περιφερειακές ενότητες που ανήκουν σε αυτήν νοούνται ως μία περιφερειακή ενότητα, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Ύδρας.