ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Για την εγγραφή σας στο Σύλλογο απαιτούνται:
α) αίτηση εγγραφής (έντυπο θα βρείτε στα γραφεία του συλλόγου)
β) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
γ) 15 € ετήσια συνδρομή
δ) μία (1) φωτογραφία για την έκδοση κάρτας μέλους (για τα παιδιά εκδίδεται κάρτα μέλους έως την ηλικία των 25 ετών)

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών



Νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας θα προσδιοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών. Η κατάθεσή της στη Βουλή θα γίνει εντός των ημερών. Τα κριτήρια για τις μετακινήσεις θα είναι κατά πρώτο λόγο κοινωνικά.

Περισσότεροι από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή το επόμενο διάστημα, καθώς εντός των ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε χθες, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσοστό των φοιτητών που θα μετεγγραφεί ανά τμήμα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα κυμανθεί μεταξύ 10 έως 15% και θα αφορά κατά κύριο λόγο κοινωνικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) αναμένεται να μετεγγραφούν σχεδόν 5.000 πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι θα εγγραφούν στο νέο τμήμα από το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Στόχος του υπ. Παιδείας είναι να «καταργήσει» τα πολλά νοικοκυριά σε μια οικογένεια. Να ευνοηθούν δηλαδή κατά κύριο λόγο οι πολύτεκνοι , τρίτεκνοι κ.ά., οι οποίοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα που απαιτεί αυτό.

Για τον λόγο αυτό τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικά και λιγότερο οικονομικά, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ενταχθούν στην τροπολογία καθόλου περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας.

Επίσης βασική κατεύθυνση του υπουργείου θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να «οδηγηθούν» και στα ιδρύματα της περιφέρειας, επιδίωξη όμως, που δεν μοιάζει ρεαλιστική καθώς η πλειονότητα των νέων θέλει να φοιτήσει στα ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου υπάρχει και ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας. Επίσης, φαίνεται πως δεν θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των φοιτητών στις Πανελλαδικές.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δέχεται πολλές πιέσεις από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς κυρίως από βουλευτές όλων των κομμάτων να προχωρήσει σε μετεγγραφές αλλά ταυτόχρονα δέχτηκε και εισηγήσεις να μην επαναφέρει το σύστημα των μετεγγραφών διότι θα δημιουργηθούν ξανά τεράστια προβλήματα στα ιδρύματα, αλλά όπως φαίνεται «κέρδισαν» οι βουλευτές.

Μάλιστα οι ίδιοι οι παράγοντες, που ζητούσαν από τον υπουργό να μην επαναφέρει το καθεστώς αυτό, του πρότειναν να αναζητηθούν τρόποι ώστε να ενισχυθούν οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις όσο αφορά σε θέματα σίτισης - στέγασης προκειμένου να μην επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς όπου τα ιδρύματα ασφυκτιούσαν μετά τις μετεγγραφές καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού φοιτητών.

Πλαφόν και προτεραιότητες

Ποιοι ευνοούνται - ποιοι χάνουν

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετεγγραφές σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας των φοιτητών θα είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικά και δευτερευόντως οικονομικά. Συνεπώς, ευνοημένοι θα είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και γενικώς οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Οσο αφορά τα οικονομικά κριτήρια, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εξέτασαν την περίπτωση -προκειμένου να μπορέσει να μετεγγραφεί ένας φοιτητής- το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ανά οικογένεια να μην ξεπερνά τα 7.125 ευρώ. Με απλά λόγια, για μια τετραμελή οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 28.500 ευρώ ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά, το συνολικό ποσό θα πρέπει να φτάνει έως τα 35.625 ευρώ.

Ωστόσο, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας που ασχολήθηκαν με τη σύνταξη της ρύθμισης για τις μετεγγραφές, δήλωναν ότι δημιουργούνται αδικίες με το οικονομικό πλαφόν που είχε τεθεί αρχικά και για τον λόγο αυτό εξέταζαν εναλλακτικά σενάρια.

Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε λάβει οριστικές αποφάσεις. Στο «τραπέζι» έπεσε η ιδέα να ανέβει το κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από τα 7.125 ευρώ, ενώ άλλοι παράγοντες του υπουργείου πρότειναν να μην υπάρχουν καθόλου οικονομικά κριτήρια, εξαιρουμένων βέβαια των οικογενειών με πολύ υψηλά εισοδήματα. Κατά τα λοιπά, προτεραιότητα στις μετεγγραφές θα έχουν παιδιά που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Θα μετακινηθεί το 10-15% των σπουδαστών ανά τμήμα
Στο 10% με 15% θα κυμανθεί το ποσοστό των φοιτητών που θα πάρει μετεγγραφή ανά τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται επί του αρχικού αριθμού εισακτέων ανά τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Ως εκ τούτου, για όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας όπου θα κατατεθούν οι περισσότερες αιτήσεις, ο αριθμός των μετεγγραφέντων φοιτητών αναμένεται να φτάσει τις 4.500 με 5.000, ενώ οι αιτήσεις θα είναι πολλαπλάσιες.
Πιο συγκεκριμένα, στα 9 ΑΕΙ και ΤΕΙ που εδρεύουν στην Αθήνα, ο αριθμός των μετεγγραφών θα ξεπεράσει τις 2.200, αν ισχύει το 15% επί του αρχικού αριθμού εισακτέων. Τον μεγαλύτερο όγκο θα δεχθεί το πανεπιστήμιο Αθηνών (πάνω από 800), στο ΤΕΙ Αθήνας θα εισαχθούν επιπλέον 421 σπουδαστές, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κοντά στους 220. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο αριθμός των μετεγγραφών θα ξεπεράσει τις 150.
Στα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να μετεγγραφούν περίπου 1.400 πρωτοετείς φοιτητές. Στο Αριστοτέλειο θα προστεθούν άλλοι 843 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 159 και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κοντά στους 380.
Αναφορικά με την Πάτρα, στο Πανεπιστήμιο της πόλης, οι μετεγγραφές θα ξεπεράσουν τις 500 και στο ΤΕΙ θα προσεγγίσουν τις 350.
Μετεγγραφές θα υπάρξουν και σε άλλα ιδρύματα της χώρας, ωστόσο το ενδιαφέρον αναμένεται πως θα είναι περιορισμένο και οι θέσεις που θα διατεθούν λιγότερες σε σχέση με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Εξεταστική

Στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής περιέχεται και ρύθμιση, η οποία αφορά τους επί πτυχίω φοιτητές.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, καθιερώνεται από φέτος μία επιπλέον εξεταστική για τους φοιτητές οι οποίοι χρωστούν ένα ή περισσότερα μαθήματα και θέλουν να τελειώσουν νωρίτερα τις σπουδές τους. Η δυνατότητα δίνεται στους φοιτητές, επειδή πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προκειμένου να επιστρέψουν νωρίτερα στα σπίτια τους και να αναζητήσουν εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου