ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Για την εγγραφή σας στο Σύλλογο απαιτούνται:
α) αίτηση εγγραφής (έντυπο θα βρείτε στα γραφεία του συλλόγου)
β) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
γ) 15 € ετήσια συνδρομή
δ) μία (1) φωτογραφία για την έκδοση κάρτας μέλους (για τα παιδιά εκδίδεται κάρτα μέλους έως την ηλικία των 25 ετών)

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Απάντηση βουλευτού Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε επιστολή της ΠΕΣΠΟ3Τ στις 30-11-2012.



ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα        
 Υπουργό Εργασίας, & Κοινωνικής Ασφάλισης  κ. Ι. Βρούτση
                       
Θέμα: Αποδόμηση δημογραφικής πολιτικής

            Η Κυβέρνηση με τον νόμο 4093/ 2012 «Έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016..»  κατάργησε το επίδομα και την σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επιδόματα του τρίτου τέκνου και της εφάπαξ παροχής των 2.000 ευρώ για τις μητέρες που αποκτούν το 3ο και κάθε επί πλέον τέκνο (β παρ. ΙΑ.2 σελ. 5604), με στόχο την εξοικονόμηση 86.000.000 ευρώ, όπως αναγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σελ. 45-46 αυτής).
            Με αυτή την ανάλγητη πολιτική η Κυβέρνηση κατάργησε στην πράξη, κάθε ίχνος δημογραφικής ανάπτυξης και παραβίασε τις διατάξεις του άρθρου 21 του Συντάγματος περί προστασίας της οικογένειας, της ειδικής φροντίδας για τις πολύτεκνες οικογένειες και την εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής. Περαιτέρω, αγνόησε προκλητικά ακόμη και την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επί του σχεδίου νόμου, η οποία έκρινε τις διατάξεις αυτές (για την κατάργηση του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας) αντισυνταγματικές.
Το επίδομα και η σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, όπως και το επίδομα του τρίτου παιδιού θεσπίσθηκαν ως κίνητρα για την απόκτηση 3ου και 4ου τέκνου με τον Ν. 1892/ 1990 ( εισηγητική έκθεση στο άρθρο 63 του εν λόγω νόμου)  με γνώμονα την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που μαστίζει την πατρίδα μας και αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες βραδυφλεγή κοινωνική απειλή.
Η Κυβέρνηση αντικατέστησε τα επιδόματα και την σύνταξη με το «Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων»,  «που θα καταβάλλεται  στοχευμένα  στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη.. στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά δικαιούχων»! (σελ. 58 αιτιολογικής έκθεσης του σχεδίου νόμου).    
Σε μία χώρα που το 20% του πληθυσμού της αποτελείται από ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και συγχρόνως αλλοιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς η πληθυσμιακή της σύνθεση, η Κυβέρνηση δεν συγκινείται από την υπογεννητικότητα και τις ολέθριες συνέπειές της.


Είναι νωπές ακόμη οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ.  Σαμαρά ότι θα επαναφέρει άμεσα τα πολυτεκνικά επιδόματα στα επίπεδα του 2009, θεωρώντας ότι: « η Ελλάδα δεν γεννάει, αλλά γερνάει και ότι η ενίσχυση των πολυτέκνων δεν είναι σπατάλη, είναι επένδυση στο μέλλον του τόπου». Αντί της επαναφοράς όμως, η Κυβέρνηση, κατάργησε το επίδομα και την σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, ως και του τρίτου τέκνου!
Συγχρόνως, και αυτό αποτελεί απορίας άξιον, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), για την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και την αντικατάσταση τους με την απλή διάταξη: « Τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα της πολύτεκνης μητέρας, ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, επιδόματα μητέρων τρίτου τέκνου, εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ του Ν. 34542006, από 1ης Νοεμβρίου 2012 και εφ΄ εξής καταβάλλονται μειωμένα κατά 15%, καταργούμενης κάθε διάταξης περί εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση τους».
Με την προταθείσα από την ΑΣΠΕ ρύθμιση η Κυβέρνηση θα εξοικονομούσε περισσότερα χρήματα, δηλ. 103.000.000 ευρώ, εφόσον η μηνιαία δαπάνη, που χορηγούσε ο ΟΓΑ, για όλα αυτά τα επιδόματα κλπ. ανήρχετο σε 57.500.000 ευρώ (57,5 Χ 15% Χ 12), όπως αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει ο οιοσδήποτε αρμόδιος του ΟΓΑ και πάντως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Α)     Εάν ο σκοπός της Κυβέρνησης με τις  ψηφισθείσες διατάξεις δεν ήταν να πλήξει τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και να αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα τρίτο ή τέταρτο τέκνο, ακολουθώντας μία αδόκιμη πολιτική για λόγους που μόνον η ίδια γνωρίζει, τότε για ποιό λόγο δεν δέχθηκε να μην καταργήσει τα παραπάνω επιδόματα, αντί αυτού  να τα καταβάλλει μειωμένα κατά 15%, εξοικονομώντας 103.000.000 ευρώ ετησίως αντί 86.000.000 ευρώ που τελικώς θα εξοικονομήσει;
Β) Για ποιό λόγο η Κυβέρνηση αγνόησε την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία γνωμοδότησε ότι η ρύθμιση για την κατάργηση του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας είναι αντισυνταγματική, βάσει της πάγιας μέχρι σήμερα νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Γ)     Για ποιό λόγο η Κυβέρνηση από το σημείο όπου θα μεριμνούσε  για τους πολυτέκνους και εμφανιζόταν σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με δηλώσεις επί δηλώσεων, να ενδιαφέρεται για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, άλλαξε τακτική; Αποτελεί δική της απόφαση ή επιταγή των δανειστών;
Ο Ερωτών Βουλευτής


Παύλος Χαϊκάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου